Hoe werkt een corona zelftest?

Deel dit bericht:

Een zelftest is een antigeensneltest die u volledig zelf uitvoert. Sinds 3 december 2021 kunt u ook een zelftest gebruiken als u milde klachten heeft. Bent u volledig gevaccineerd of heeft u al corona gehad? Dan kunt u ook voor de zekerheid gebruik maken van een zelftest.

U neemt zelf slijm af uit uw neus en analyseert dit direct zelf. Kijk hier voor de directe uitleg voor het uitvoeren van een test. Het is belangrijk om vooraf altijd de bijsluiter te lezen. Een geschikte zelftest herkent u aan een CE-logo.

Resultaat zelftest
Een zelftest is iets minder betrouwbaar dan een test in de GGD-straat, omdat u deze zelf uitvoert in plaats van een professionele medewerker.

De betrouwbaarheid is afhankelijk van hoe goed u de zelftest afneemt. Volg de gebruiksaanwijzing daarom goed. Daarnaast is het ook van belang om uw zelftesten bij een temperatuur tussen de 2 en 30 graden te bewaren én niet in direct zonlicht.

Twijfelt u over de uitslag? Maak dan alsnog een afspraak bij een GGD-testraat.

Omikron-variant en zelftest
De antigeentest geeft alleen aan of u het coronavirus op dat moment bij u draagt, net als de PCR-test dat doet. De test kijkt niet met welke variant u besmet bent. Ze werken zowel bij de Omikron-variant als bij de Delta-variant. Wel is het advies om een extra handeling uit te voeren, omdat de werking bij de nieuwe variant iets minder nauwkeurig blijkt. Om er zeker van te zijn wordt geadviseerd om het wattenstaafje ook langs uw keel te halen.

Tussen de neus en de keel is uw keel het meest steriel. Daar haalt u eerst het staafje langs. De Omikron zit in tegenstelling tot de Delta-variant eerder in de keel dan de neus.

Kijk hier voor meer informatie over het gebruik en resultaat van een corona zelftest.

Bron: RijksoverheidLINDA.nl