Janny de Ruiter: ‘Ik wilde niet verder studeren, ik wilde leren hoe ik het huishouden moest doen’

Deel dit bericht:

Als klein meisje speelde Janny de Ruiter vaak met haar kruiwagen langs het spoor. Haar vader was baanwachter en het gezin woonde in een wachthuisje naast de spoorlijn in Assen. Toen Janny’s vader een aantal jaar later een vaste aanstelling kreeg in Rotterdam, verhuisden ze naar de havenplaats. En dat is nog steeds Janny’s thuis.

Janny werd in de oorlog geboren, maar herinnert zich niet veel van die periode. Wat ze nog wel weet, zijn de treinen met Joden die afgevoerd werden. “Ze gooiden brieven uit het raam voor hun familie. Wij raapten die op. Mijn vader deed de brieven op de bus in de hoop dat ze troost zouden bieden aan de achterblijvers.”

Niet naar de mulo
Janny is de oudste van vijf kinderen. “We gingen allemaal in Rotterdam naar school. Ondanks dat ik naar de mulo kon, ging ik naar de huishoudschool. Ik wilde graag leren hoe ik het huishouden moest doen.” Janny haalde snel haar huishouddiploma en ging werken als hulp in de huishouding bij een gezin in Crooswijk. “Ik was 13 jaar en vond het eigenlijk helemaal niet leuk om schoon te maken. Ik hielp liever in de kruidenierswinkel onder de woning. Een jaar later begon ik bij een bank op de Blaak. Ik mocht daar helpen met het klaarmaken van papieren.” 

55 jaar bij de notaris
Terwijl Janny bij de bank werkte, behaalde ze haar typediploma. Niet veel later werd ze aangenomen bij een Rotterdams notariskantoor. “Op mijn 16e begon ik hier als jongste bediende en ik stopte pas op mijn 71e. Zo leuk vond ik het. Ik begon onderaan, maar werd uiteindelijk leidinggevende.” Zelfs na haar pensioen, werkte Janny nog even door.

Niet overhaasten
Ook in de liefde was Janny ambitieus. “Toen ik 15 was leerde ik mijn eerste liefde kennen. We wilden dolgraag trouwen, maar dat mocht niet van mijn moeder. Op mijn 17e werd ik zwanger en moésten we wel trouwen.” Janny kreeg uiteindelijk twee prachtige dochters. Janny’s man werkte als elektricien. 

Zelfvertrouwen oppeppen
Op haar 23e zat Janny letterlijk niet goed meer in haar vel. “Mijn lichaam was na twee zwangerschappen veranderd. Ik was onzeker en besloot mee te doen aan een fotoreportage in mannenweekblad De Lach. Ik dacht dat ik in badpak op de foto zou gaan, maar liet me uiteindelijk ook naakt fotograferen. Mijn zelfvertrouwen groeide door alle complimenten.”

Scheiding
In de jaren die volgden groeiden Janny en haar man uit elkaar. Na 28 jaar huwelijk scheidde het echtpaar. Toch bleef Janny geloven in de liefde. Als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand trouwde ze, als hobby, meer dan honderd echtparen. Ook Janny zelf stapte opnieuw in het huwelijksbootje. “Mijn tweede man was een lieverd, hij droeg mij op handen.” 

Radiopresentator
Janny kende haar tweede man via haar werk als radiopresentator bij Omroep Ridderkerk. “In de weekenden presenteerde ik allerlei soorten programma’s. Dat was héél leuk. Ik hielp ook regelmatig met allerlei activiteiten om geld in te zamelen voor de omroep. Op die manier leerde ik mijn tweede man kennen: type ruwe bolster, blanke pit. Wát een geweldige vent.”

Verloren liefde
Na een mooi huwelijk van 19 jaar verloor Janny haar geliefde tweede man aan een hartstilstand. Een klap die ze nooit te boven zal komen. “Hierna kreeg ik nooit meer een relatie. Ik ging af en toe wel op date, maar zonder succes. Eind 2017 deed ik mee aan het tv-programma Hotel Romantiek. Een onvergetelijk avontuur, maar de liefde vond ik niet. Ik schreef me ook nog in voor het tv-programma Married At First Sight, maar ze konden geen match vinden. Ze hadden geen andere aanmelding van iemand van mijn leeftijd.”

Verbindende factor
Inmiddels is de goedlachse Janny 77 jaar. Ze heeft een goed leven, maar de coronacrisis heeft veel impact op haar. “Vóór de coronacrisis was ik erg actief. Ik zag mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen vaak. Met de dames uit de flat ging ik regelmatig op stap. Ook met Aafje Gezellig op stap. We genoten echt van die reisjes. Dat kan nu even niet.”

Nog steeds druk
Toch blijft Janny bezig. “Ik probeer met iedereen contact te houden en help de mensen om mij heen. Mijn buurman ligt nu bijvoorbeeld in het ziekenhuis met corona en ik zorg voor zijn hond. Als iemand vervoer nodig heeft, rij ik graag. Verder speel ik spelletjes op de tablet, lees ik boeken en kijk ik tv. En ik pas af en toe op mijn achterkleinkinderen van 0 en 6 jaar. Dat is écht genieten!”