Maasstad Ziekenhuis biedt als eerste ziekenhuis in de regio oncologische eerstelijnsnazorg thuis

Deel dit bericht:

Het Maasstad Ziekenhuis is in samenwerking met Allerzorg - Care for Cancer gestart met het structureel aanbieden van oncologische nazorg aan ex-kankerpatiënten. Tijdens het nazorgtraject worden patiënten thuis in hun vertrouwde omgeving ondersteund door oncologieverpleegkundigen.

Oncologiepatiënten krijgen standaard een nacontrole aangeboden, nadat ze uitbehandeld zijn. De nadruk wordt gelegd op de behandeling, uitslagen en controle. Eenmaal thuis ontstaan vaak vragen over de effecten van de behandeling op het dagelijkse leven. Patiënten ervaren een gat in het zorgaanbod op het moment dat ze uitbehandeld zijn. Ze hebben behoefte aan ondersteuning bij de lichamelijke- en geestelijke gevolgen van de behandeling en re-integratie in de maatschappij.

Juiste zorg op de juiste plek
De patiënt wordt aan het eind van het behandelproject in het ziekenhuis doorverwezen naar een oncologieverpleegkundige van Allerzorg voor een persoonlijk consult aan huis. De verpleegkundigen staan in nauw contact met het ziekenhuis en zijn er om alle vragen te beantwoorden over fysieke- en psychische gevolgen van kanker en de behandeling. Naar aanleiding van deze vragen ontvangt de patiënt passend advies over thuis- en werksituatie. Daarnaast geven zij voorlichting over aanvullende zorgmogelijkheden en verwijzen zij door naar overige organisaties die de patiënt kunnen bijstaan tijdens het nazorgtraject.

Bron: Maasstad Ziekenhuis