Makkelijker over eenzaamheid praten dankzij deze tips

Deel dit bericht:

Hoe is eenzaamheid te herkennen én hoe maakt u het bespreekbaar? Op donderdag 29 september start de Week tegen Eenzaamheid en wordt er landelijk extra aandacht gevraagd voor dit thema. Hieronder wat tips om ermee aan de slag te gaan.

Vraag met een omweg
Heeft u het idee dat iemand zich eenzaam voelt? Stel open vragen, zoals ‘wat houdt u bezig?’ of ‘waar heeft u behoefte aan?’ en ‘over welke contacten bent u tevreden?’. De antwoorden die u hierop krijgt bieden vaak aanknopingspunten om de wens van de mogelijke eenzame gesprekspartner te ontdekken.

Belangrijke momenten
Sta langer stil bij belangrijke momenten. Denk hierbij aan het verlies van een dierbare of de aankomende feestdagen. Deze momenten kunnen een ingang zijn voor een gesprek.

Wees nieuwsgierig
Luister aandachtig en wees oprecht nieuwsgierig naar de ander. Zorg ervoor dat de persoon in kwestie zich veilig voelt bij u. Hierdoor durft iemand zich sneller open te stellen en hoort u wat iemand nodig heeft om (weer) van betekenis te kunnen zijn. Straal rust uit in het contact.

Niet in oplossingen denken
In sommige situaties is het goed om ‘gewoon’ een gesprekspartner te zijn. Probeer iemand uit te nodigen of te motiveren om zelf een eerste stap te zetten om eenzaamheid te doorbreken.

Zorg voor vertrouwen
Ga zorgvuldig om met de schaamte die er rondom eenzaamheid hangt. Bekijk vanaf het begin welke personen u erbij betrekt, zodat mensen niet continue hun verhaal opnieuw hoeven te vertellen. Is de persoon in kwestie klaar voor dit gesprek en voor de volgende stap? De timing is erg belangrijk.

Klik hier voor de handleiding van V&VN voor meer inspiratie.

Bron: Zorg voor Beter