Nationaal Hitteplan: wat betekent het?

Deel dit bericht:

Vanaf vandaag geldt in heel Nederland het Nationaal Hitteplan. Met het plan waarschuwt het RIVM voor de aanhoudende hitte, zodat mensen passende maatregelen nemen tijdens de hitteperiode en negatieve gezondheidseffecten beperkt worden.

Het Nationaal hitteplan wordt ingezet als communicatiemiddel om eenvoudige voorzorgsmaatregelen tijdig onder de aandacht te brengen bij risicogroepen en hun directe omgeving.

Genieten en oppassen
Het is erg verleidelijk om tijdens dit weer de zon op te zoeken. Toch kan de warmte voor sommige mensen vervelend of zelfs gevaarlijk zijn. Een persoon die niet in staat is om voor zichzelf te zorgen, heeft op warme dagen meer aandacht nodig. Zo kan iemand ongemakken krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ook is er een grotere kans op ernstigere gezondheidsproblemen, zoals uitdroging en hitteberoerte.

Ouderen (75+) vormen de grootste kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben.

Ongemakken en gezondheidsproblemen verminderen en voorkomen
Niet alleen kwetsbare groepen, maar ook mensen in goede gezondheid kunnen last krijgen van oververhitting of hitte uitputting. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om minder last te hebben van de hitte, zoals voldoende drinken, niet teveel bewegen tijdens de warmste uren van de dag (beperk lichamelijke inspanning) en houd het huis koel. Dit kunt u doen door de gordijnen en ramen dicht te houden en een ventilator of airconditioning aan te zetten.

Ga na of u kwetsbare mensen in uw omgeving heeft en pas extra goed op elkaar!

Bron: RIVM