Nationale Ouderendag 2022

Deel dit bericht:

Met de auto een vriendin bezoeken of met de trein een dagje erop uit? Van A naar B kunnen geeft vrijheid, maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom vraagt het Nationaal Ouderenfonds hier vandaag, op 7 oktober, aandacht voor.

Dit jaar wordt er tijdens Nationale Ouderendag de focus gelegd op mobiliteitsarmoede onder 75-plussers. Voor een grote groep 55-plussers lijkt mobiliteit geen enkel probleem, omdat de meerderheid in het bezit is van een auto. Uit het onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds is naar voren gekomen dat ouderen vanaf 75 zich moeilijker kunnen verplaatsen.

Bewegingsvrijheid voorkomt eenzaamheid
Een op de drie 75-plussers heeft in de laatste vijf jaar te maken gehad met afname in mobilteit. Bijna alle senioren zijn het ermee eens dat dit een negatieve invloed heeft op hun leven. Maar liefst negen op de tien 55-plussers vindt het belangrijk om zich vrij te kunnen bewegen om het gevoel eenzaamheid te voorkomen. Doordat zij de regie over hun eigen leven behouden, kunnen ze blijven meedoen aan de maatschappij en hun sociale contacten onderhouden.

Drempels wegnemen
Als iemand zich niet meer zelfstandig kan verplaatsen dan verliest die persoon vrijheid en regie over het leven. Het gevolg hiervan is dat de persoon in kwestie geconfronteerd wordt met een toenemende afhankelijkheid. Door de sterk toenemende vergrijzing zal dit aantal de komende jaren sterk toenemen.

Klik hier voor de samenvatting van het onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds.

Checklist voor meer bewegingsvrijheid
 Benieuwd wat u kan doen? Het Nationaal Ouderenfonds heeft een checklist gemaakt voor bewegingsvrijheid. Hierdoor wordt een locatie of activiteit nog toegankelijker. Klik hier voor de checklist.

Bron: Nationaal Ouderenfonds