Zo went u aan de zomertijd

Deel dit bericht:

Afgelopen weekend ging de klok weer een uur naar voren. De zomertijd is in gegaan en dat betekent een uur korter slapen. Hierdoor raakt de biologische wekker van veel mensen in de war. Bij de een kan het een paar dagen duren en bij de ander zelfs weken. Wij delen een een paar tips met u om te wennen aan de zomertijd.

Afgelopen weekend ging de klok weer een uur naar voren. De zomertijd is in gegaan en dat betekent een uur korter slapen. Hierdoor raakt de biologische wekker van veel mensen in de war. Bij de een kan het een paar dagen duren en bij de ander zelfs weken. Met deze tips went u zo aan de zomertijd!

 1. Voldoende daglicht
  Zorg ervoor dat u overdag, vooral in de ochtend, lekker naar buiten gaat. Zet uw gordijnen open en maak een wandeling. Door het daglicht snapt uw lichaam dat de dag begonnen is. Doordat de aanmaak van melatonine geremd wordt bent u minder slaperig. Hierdoor kunt u met een fit gevoel aan de dag beginnen.
 2. Vermijd teveel licht ‘s avonds
  Op het moment dat het donker wordt krijgt uw brein een signaaltje dat het avond is. Uw lichaam maakt het hormoon melatonine aan en hierdoor wordt u langzaam slaperig en valt u makkelijk(er) in slaap. Het is daarom belangrijk om minstens een uur voordat u gaat slapen alle schermen te vermijden. Geen televisie, geen computer en geen telefoon. En zorg ervoor dat u verduisterende gordijnen heeft in de slaapkamer.
 3. Slaap op tijd 
  Bent u een avondmens? Dan is de impact van de zomertijd nog groter voor u. Vooral als u er al moeite mee heeft om op tijd uit bed te komen. Blijf niet te lang op en probeer alsnog op tijd te gaan slapen, zodat u voldoende uren slaapt en de volgende ochtend weer fris en fruitig bent.
 4. Sta op tijd op
  Het is belangrijk om dezelfde bedtijden aan te houden, zodat u zo snel mogelijk in het nieuwe ritme komt. Sta dus op hetzelfde tijdstip op als normaal. De eerste dagen zal het vermoeiend zijn, maar uiteindelijk komt u op deze manier sneller in het goede ritme.

Bron: Hersenstichting