menu
close
Home keyboard_double_arrow_right Nieuws keyboard_double_arrow_right Maasstad Ziekenhuis zet Chatbot Maya in om postoperatieve patiënten te begeleiden

Maasstad Ziekenhuis zet Chatbot Maya in om postoperatieve patiënten te begeleiden

Chatbot Maya biedt de komende tijd hulp aan geopereerde patiënten in het nazorgtraject van de afdeling Bariatrie. Het Maasstad Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland die een chatrobotapp inzet om contact te onderhouden en patiënten monitort.

Met behulp van de app wordt tijdens een testfase onderzocht of het nauw in contact staan met patiënten op afstand via een chatbot helpend is voor patiënten. Daarnaast moet blijken of Maya de werkdruk voor zorgverleners kan verlagen.

Betere communicatie
Dankzij de app kunnen patiënten overal en op ieder moment van de dag vragen stellen. De meest voorkomende vragen van bariatriepatiënten zijn opgenomen en op basis hiervan is een gepersonaliseerde vragenlijst verwerkt in de app. Hierdoor kan Chatbot Maya tijdens de nazorgperiode op vaste tijdstippen automatisch contact opnemen met de patiënt. Naar aanleiding van de door de patiënt geformuleerde antwoorden, vormt Maya een beeld van het herstel van de patiënt. Deze beeldvorming wordt automatisch verwerkt in HiX, het elektronisch patiëntendossier dat gebruikt wordt door het Maasstad Ziekenhuis.

Als uit de antwoorden van de patiënt blijkt dat het niet goed gaat, brengt Chatbot Maya de patiënt in contact met de hoofdbehandelaar. De hoofdbehandelaar ontvangt een melding in HiX en kan precies zien op welk gebied de patiënt meer ondersteuning nodig heeft. Er wordt dan telefonisch contact opgenomen om verder uit te vragen en advies te geven. Maya vraagt automatisch aan het einde van ieder chatgesprek of de patiënt behoefte heeft aan contact met een verpleegkundige.

Bron: Maasstad Ziekenhuis

Gerelateerde nieuws

Bekijk alle
Diensten - Allemaal Aafje - sporten en bewegen
Bezoek het gratis FitFestival Rotterdam 2025 op 15 juli in het Excelsiorstadion. Ontdek alles over gezondheid, voeding, bewegen en eHealth – mét workshops en live muziek!
Hans van der Zande (72) geeft als vrijwilliger bij Welkom Online en het Nationaal Ouderenfonds workshops over digitalisering voor ouderen. Met veel passie helpt hij leeftijdsgenoten om digitaal sterker te worden. Al bij zijn vijftigste workshop blijft het hem ontroeren als iemand op hoge leeftijd, soms zelfs 94 jaar, nog gemotiveerd is om te leren. Volgens Hans bent u nooit te oud om iets nieuws te proberen. Hij moedigt anderen aan om óf zelf deel te nemen aan een workshop, óf vrijwilliger te worden. Zo helpt u elkaar vooruit in een steeds digitalere wereld.
Sportende oudere man met specialistische begeleiding - advies ouderenzorg
Allemaal Aafje breidt haar netwerk van dienstverleners en initiatieven uit om het leven van ouderen aangenamer, makkelijker en prettiger te maken. Daarom zijn wij op zoek naar nieuwe samenwerkingen met mensen en organisaties die iets willen betekenen voor ouderen – van hulp in en om het huis tot welzijnsactiviteiten of innovatieve zorgdiensten. Samen bouwen we aan een sterk netwerk waarin iedereen zich gezien en geholpen voelt. Doet u of iemand die u kent mee?