menu
close
Home keyboard_double_arrow_right Nieuws keyboard_double_arrow_right Gordelroos bewustwordingsweek: zichtbaarheid voor een onzichtbare ziekte

Gordelroos bewustwordingsweek: zichtbaarheid voor een onzichtbare ziekte

Van 26 februari tot en met 3 maart wordt de tweede editie van de Gordelroos Bewustwordingsweek gehouden, met als doel de veelvoorkomende maar soms onzichtbare ziekte een gezicht geven. Ongeveer 25% van de Nederlanders krijgt gordelroos, waarvan 5 tot 30% chronische pijn ontwikkelt. 

Partners in bewustwording

Tijdens deze week bundelen verschillende organisaties, waaronder het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem, GGD Platform, Stichting Pijn-Hoop en GSK, hun krachten om bewustwording te creëren rondom gordelroos. De ziekte is pijnlijk, kan langdurig zenuwpijn veroorzaken en wordt door iedereen anders ervaren. Op aandachtvoorgordelroos.nl delen mensen hun persoonlijke ervaringen, waarmee ze laten zien dat gordelroos vele gezichten kent.

Wat is gordelroos?

Gordelroos, ook wel bekend als herpes zoster, uit zich in een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes en wordt veroorzaakt door het varicellazoster virus (VZV). Na waterpokken blijft dit virus ‘slapend’ in het lichaam en kan het op latere leeftijd weer actief worden, waardoor gordelroos ontstaat. Ongeveer 25% van de Nederlanders krijgt hiermee te maken, waarbij 5 tot 30% zenuwpijn ervaart.

Behandeling en preventie

De blaasjes zijn gedurende één tot twee weken besmettelijk voor mensen zonder waterpokken. Er is geen specifieke behandeling voor gordelroos, dus de focus ligt op voorlichting en pijnverlichting. Inentingen tegen waterpokken en gordelroos zijn mogelijk, maar vallen buiten het rijksvaccinatieprogramma en zijn op eigen kosten. Vaccinatie helpt niet als je al gordelroos hebt, maar het kan wel helpen om een toekomstige infectie te voorkomen.

Deel hier uw verhaal.

Gerelateerde nieuws

Bekijk alle
Wist u dat u als lid van Allemaal Aafje gebruik kunt maken van exclusieve deals? In onze online voordeelwinkel krijgt u korting op elektrische apparaten, cadeaukaarten, activiteiten in de regio én meer.
Bent u al bekend met het Repair Café? Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren.
Ouder worden is niet erg. Het is een avontuur en Allemaal Aafje weet dat als geen ander. In de wereld waarin zelfstandig wonen op oudere leeftijd steeds meer gebruikelijk is, is een kapster aan huis een ideale uitkomst. Allemaal Aafje werkt samen met diverse gediplomeerde kapsters die bij u aan huis komen. Deze veelzijdige professionals zorgen er niet alleen voor dat u weer goed en netjes voor de dag kunt komen, maar geven ook een gevoel van gemak, comfort en gezelligheid aan huis.