menu
close
Home keyboard_double_arrow_right Nieuws keyboard_double_arrow_right Gordelroos bewustwordingsweek: zichtbaarheid voor een onzichtbare ziekte

Gordelroos bewustwordingsweek: zichtbaarheid voor een onzichtbare ziekte

Van 26 februari tot en met 3 maart wordt de tweede editie van de Gordelroos Bewustwordingsweek gehouden, met als doel de veelvoorkomende maar soms onzichtbare ziekte een gezicht geven. Ongeveer 25% van de Nederlanders krijgt gordelroos, waarvan 5 tot 30% chronische pijn ontwikkelt. 

Partners in bewustwording

Tijdens deze week bundelen verschillende organisaties, waaronder het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem, GGD Platform, Stichting Pijn-Hoop en GSK, hun krachten om bewustwording te creëren rondom gordelroos. De ziekte is pijnlijk, kan langdurig zenuwpijn veroorzaken en wordt door iedereen anders ervaren. Op aandachtvoorgordelroos.nl delen mensen hun persoonlijke ervaringen, waarmee ze laten zien dat gordelroos vele gezichten kent.

Wat is gordelroos?

Gordelroos, ook wel bekend als herpes zoster, uit zich in een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes en wordt veroorzaakt door het varicellazoster virus (VZV). Na waterpokken blijft dit virus ‘slapend’ in het lichaam en kan het op latere leeftijd weer actief worden, waardoor gordelroos ontstaat. Ongeveer 25% van de Nederlanders krijgt hiermee te maken, waarbij 5 tot 30% zenuwpijn ervaart.

Behandeling en preventie

De blaasjes zijn gedurende één tot twee weken besmettelijk voor mensen zonder waterpokken. Er is geen specifieke behandeling voor gordelroos, dus de focus ligt op voorlichting en pijnverlichting. Inentingen tegen waterpokken en gordelroos zijn mogelijk, maar vallen buiten het rijksvaccinatieprogramma en zijn op eigen kosten. Vaccinatie helpt niet als je al gordelroos hebt, maar het kan wel helpen om een toekomstige infectie te voorkomen.

Deel hier uw verhaal.

Gerelateerde nieuws

Bekijk alle
De SlimmerThuisBox helpt u, als thuiswonende oudere, om zelf de regie te houden over uw toekomst. Wanneer u de leeftijd van 75 jaar bereikt, ontvangt u een mooie informatiebox. Deze box zit boordevol informatie over hoe u lekker lang thuis kunt blijven wonen. 
De SlimmerThuisBox helpt u, als thuiswonende oudere, om zelf de regie te houden over uw toekomst. Wanneer u de leeftijd van 75 jaar bereikt, ontvangt u een mooie informatiebox. Deze box zit boordevol informatie over hoe u lekker lang thuis kunt blijven wonen.
Elke maand organiseren Welzijn Albrandswaard, Aafje Thuiszorg en Argos Thuiszorg een gratis gezondheidsspreekuur. Kom naar de Boekenstal in Poortugaal of het Boerderijtje in Rhoon voor persoonlijk advies over welzijn en gezondheid.
We beleven een spectaculaire zomer vol spannende wedstrijden, juichende menigtes en onvergetelijke momenten. Maar voor een bijzondere groep supporters - de senioren onder u - betekent dit evenement vaak nog veel meer dan alleen voetbal. Voor u is het EK een kans om oude herinneringen op te halen, nieuwe vriendschappen te sluiten en een gevoel van gemeenschap te ervaren.