menu
close
Home keyboard_double_arrow_right Nieuws keyboard_double_arrow_right Het geheim achter de schaar van de kapster aan huis

Het geheim achter de schaar van de kapster aan huis

Ouder worden is niet erg. Het is een avontuur en Allemaal Aafje weet dat als geen ander. In de wereld waarin zelfstandig wonen op oudere leeftijd steeds meer gebruikelijk is, is een kapster aan huis een ideale uitkomst. Allemaal Aafje werkt samen met diverse gediplomeerde kapsters die bij u aan huis komen. Deze veelzijdige professionals zorgen er niet alleen voor dat u weer goed en netjes voor de dag kunt komen, maar geven ook een gevoel van gemak, comfort en gezelligheid aan huis.

Deze keer hebben we het genoegen om in gesprek te gaan met Nicole de Gans, een ervaren en gepassioneerd ambulant kapster die al jarenlang met ons samenwerkt. We vragen haar over haar passie voor haar werk en de unieke voordelen en uitdagingen van het werken als ambulant kapster.

Wat heeft je geïnspireerd om ambulant kapster te worden en hoe lang ben je al werkzaam in deze branche?
Van jongs af aan heb ik een passie gehad voor haar en schoonheid. Het was altijd al mijn droom om mensen te helpen zich mooi en zelfverzekerd te voelen door middel van hun kapsel. 29 jaar geleden ben ik begonnen als kapster. Acht jaar lang heb ik mijn eigen kapsalon gehad. Toen kwam er een punt waarop ik een nieuwe richting in mijn carrière wilde verkennen. Tijdens mijn werk in de salon merkte ik dat veel mensen, vooral ouderen en mensen met beperkte mobiliteit, moeite hadden om naar de salon te komen voor een knipbeurt. Dit raakte me diep en wekte mijn interesse in ambulant kapperswerk. Ik wilde deze mensen de kans geven om dezelfde kwaliteit van service te ervaren, maar dan in hun eigen vertrouwde omgeving.

Het idee om ambulant kapster te worden kwam echt tot bloei toen ik 11 jaar geleden een samenwerking aanging met destijds Opmaat, later Aafje. Ik besefte dat mijn hart ook in de zorg lag en dat ik via deze weg niet alleen mensen kon helpen met hun uiterlijke verschijning, maar ook een verschil kon maken in hun algehele welzijn. Het is een ontzettend dankbare ervaring om mensen te kunnen helpen die misschien niet meer in staat zijn om zelf naar een salon te gaan. Iedere dag brengt nieuwe uitdagingen en voldoening, en ik ben gezegend dat ik dit werk mag doen.

Wat vind je het leukste aan het ambulant kapster zijn in vergelijking met werken in een salon?
Voor mij is het meest bevredigende aspect van het ambulant kapster zijn de vrijheid en flexibiliteit die het met zich meebrengt. In vergelijking met werken in een salon, waar de dagelijkse routine vaak strikt wordt bepaald door afspraak na afspraak, vaak zonder tijd daartussen, heb ik als ambulant kapster meer controle over mijn eigen tijd en planning. Dit stelt me in staat om mijn werk te organiseren op een manier die het beste past bij zowel mijn professionele verplichtingen als mijn persoonlijke leven.

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit als ambulant kapster?
Mijn werkdag als ambulant kapster varieert afhankelijk van het aantal klanten dat ik die dag heb ingepland. Over het algemeen geef ik de voorkeur aan het werken in de ochtend, omdat het een frisse start van de dag is en ik mijn klanten kan helpen zich klaar te maken voor hun dag.

Een typische ochtend begint meestal met het voorbereiden van mijn materialen en het plannen van mijn route langs de klanten. Ik zorg ervoor dat ik alle benodigdheden bij me heb, zoals mijn knipgereedschap en producten. Vervolgens ga ik op weg naar mijn eerste klant. Ik neem de tijd om met hen te praten over hun wensen en behoeften, en dan ga ik aan de slag. De behandeling kan variëren van knippen en stylen tot kleuren en andere behandelingen, afhankelijk van wat de klant nodig heeft. Na het afronden van een afspraak, rijd ik door naar mijn volgende klant, en zo gaat mijn dag verder. Ik probeer efficiënt te werken om ervoor te zorgen dat ik al mijn afspraken op tijd afhandel, terwijl ik toch voldoende tijd neem om elke klant de aandacht en zorg te geven die ze verdienen.

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen van het ambulant kapster zijn en hoe ga je hiermee om?
De grootste uitdaging van ambulant kapster zijn is de planning en logistiek om overal op tijd te zijn. Ik ben zeer gedisciplineerd en heb graag een goede planning van de dag. Daarnaast pas ik me gemakkelijk aan verschillende werkomstandigheden aan. Klanten waarderen mijn punctualiteit en flexibiliteit, en noemen me vaak een ‘vrouwtje van de tijd’.

Hoe ga je om met verschillende klanten en hun wensen, vooral wanneer je op locatie werkt? Kun je alle behandelingen aan huis uitvoeren?
Bij het werken op locatie is het essentieel om flexibel te zijn en goed te communiceren met mijn klanten. Ik neem altijd de tijd om hun wensen te bespreken en vragen te beantwoorden voordat ik begin met de behandeling. Ik probeer altijd tegemoet te komen aan hun specifieke behoeften en voorkeuren, terwijl ik tegelijkertijd professioneel advies geef gebaseerd op mijn expertise als kapster.

Als het gaat om de behandelingen die ik aan huis kan uitvoeren, is mijn motto dat vrijwel alles wat in een kapsalon kan, ook thuis mogelijk is. Van knippen en stylen tot kleuren en andere behandelingen. Ik zorg ervoor dat ik goed voorbereid ben en dat ik alle benodigdheden bij me heb, zodat ik elke behandeling op professionele wijze kan uitvoeren, waar mijn klanten zich ook bevinden.

Welke haarverzorgingsadviezen geef je doorgaans aan de wat oudere klanten, rekening houdend met mogelijke veranderingen in hun haarkwaliteit en textuur?
Ik adviseer senioren meestal over het belang van hydratatie en voeding voor hun haar en hoofdhuid, vooral omdat het haar vaak droger en brozer wordt naarmate we ouder worden. Regelmatig knippen, gebruik van hydraterende producten en voorzichtigheid met hitte zoals föhnen zijn enkele van mijn belangrijkste adviezen om het haar gezond en verzorgd te houden. Ik sta altijd klaar om hen te adviseren en ondersteunen bij hun haarverzorging, terwijl ik rekening houd met hun individuele voorkeuren en wensen. Over het algemeen merk ik dat senioren vaak goed op de hoogte zijn van wat hen staat en wat ze willen, maar ik sta altijd klaar om deskundig advies te geven wanneer nodig.

Kun je ons vertellen over een uitdagende situatie die je hebt meegemaakt tijdens je werk als ambulant kapster en hoe je dit hebt opgelost?
Een uitdagende situatie die ik meemaakte tijdens mijn werk als ambulant kapster was toen ik te maken kreeg met een klant met alzheimer. De eerste ontmoetingen waren vaak afwachtend en soms zelfs een beetje terughoudend. Het vergde geduld en een rustige benadering om het vertrouwen te winnen en een comfortabele sfeer te creëren waarin ze zich op haar gemak voelde.

Specifiek voor klanten die lijden aan alzheimer is het belangrijk om extra zorg en aandacht te besteden aan hun behoeften. Ik herinner me een keer dat ik een klant met alzheimer had die onrustig was en moeite had om stil te zitten tijdens de knipbeurt. In plaats van gefrustreerd te raken, nam ik de tijd om rustig met haar te praten en haar gerust te stellen. Ik paste mijn tempo aan haar aan, nam regelmatig pauzes en gaf haar de ruimte die ze nodig had. Door geduldig te zijn en haar te behandelen met respect en empathie, slaagde ik erin om de knipbeurt succesvol af te ronden terwijl ze zich op haar gemak voelde. Het heeft me geleerd hoe belangrijk het is om flexibel te zijn en mij aan te passen aan verschillende situaties. In dit soort situaties blijkt maar weer hoe waardevol het is als een kapster aan huis komt.

Wat vind je het meest bevredigende aspect van je werk als ambulant kapster?
Het meest bevredigende aspect van mijn werk als ambulant kapster is de mogelijkheid om mijn klanten een ervaring te bieden die meer is dan alleen een knipbeurt. Ik geniet ervan om iets extra’s toe te voegen aan hun dag, zodat de behandeling aanvoelt als een gezellig uitje voor hen. Het creëren van een warme en ontspannen sfeer, waarin mijn klanten zich op hun gemak voelen en kunnen genieten van een beetje verwennerij, is echt waar ik voldoening uit haal.

Bovendien geeft het me een geweldig gevoel wanneer ik merk dat ik meer beteken dan alleen de kapster. Soms fungeer ik als een luisterend oor en een vriendelijk gezicht. Het feit dat ik een positieve impact kan hebben op hun dagelijkse leven, zelfs als het maar voor even is, daar word ik heel blij en gelukkig van.

Kun je ons vertellen over een bijzondere ervaring die je hebt gehad als kapster aan huis?
Een bijzondere ervaring was toen ik werd gebeld door de zoon van een terminaal zieke vrouw. Ik bezocht haar thuis, kleurde, knipte en föhnde haar haar terwijl ze in bed lag. Na de behandeling zag ik de mooiste glimlach op haar gezicht verschijnen, vol dankbaarheid en liefde. Het was een moment dat me eraan herinnerde hoeveel vreugde en verbondenheid eenvoudige zorg en aandacht kunnen brengen.

Hoe zorg je ervoor dat senioren klanten zich op hun gemak voelen tijdens hun afspraak, vooral als ze mogelijk wat terughoudend zijn of moeite hebben met mobiliteit?
Voor mij gaat dat vanzelf, ik heb een zacht en geduldig karakter en kan mij goed in mensen verplaatsen. Ik behandel mijn klanten met respect en geduld.

Op welke manier betrek je familieleden of verzorgers bij de haarverzorging van oudere klanten, indien nodig?
Wanneer afspraken via familieleden worden geregeld, zorg ik ervoor dat ik open en transparant communiceer met hen over de behoeften en wensen van de klant. Ik neem de tijd om hun input te verzamelen en eventuele zorgen of speciale instructies te bespreken. Tijdens de behandeling houd ik hen op de hoogte van de voortgang en geef ik regelmatig updates.

Als de klant het goed vindt, stuur ik vaak een foto na de behandeling om hen het eindresultaat te laten zien. Dit helpt hen om betrokken te blijven bij het proces en geeft hen gemoedsrust dat hun dierbare goed verzorgd wordt. Door familieleden of verzorgers actief te betrekken bij de haarverzorging van senioren, creëer ik een sfeer van vertrouwen.

Hoe zorg je ervoor dat je alle benodigde apparatuur en producten bij je hebt wanneer je naar een afspraak gaat als ambulant kapster?
Ik zorg ervoor dat ik standaard alle essentiële apparatuur en producten bij me heb voor de meest voorkomende behandelingen. Dit omvat onder andere mijn knipgereedschap, föhn, styling tools, shampoos, conditioners, en andere haarverzorgingsproducten.

Voor minder gebruikelijke behandelingen zoals kleuren en permanenten, zorg ik ervoor dat ik van tevoren zorgvuldig afstem met de klant. Op die manier kan ik de benodigde producten en materialen specifiek voor die afspraak meenemen. Dit kan betekenen dat ik extra kleurproducten, folies, en andere specifieke benodigdheden inpak, afhankelijk van de afspraak.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen die een ambulant kapster moet hebben om succesvol te zijn in deze branche?
Naar mijn mening zijn er een aantal essentiële eigenschappen die een ambulant kapster nodig heeft om succesvol te zijn in deze branche. Allereerst is trouw zijn aan de klant van het grootste belang. Dit betekent niet alleen het leveren van hoogwaardige behandelingen, maar ook het opbouwen van een sterke band en vertrouwensrelatie met elke klant.

Respect is een andere belangrijke eigenschap. Respect voor de klant, hun wensen, grenzen en privacy is cruciaal voor een succesvolle samenwerking. Het tonen van respect creëert vertrouwen.

Geduld is ook van onschatbare waarde, vooral bij het omgaan met oudere klanten of mensen met speciale behoeften. Soms vergt het tijd om een goede relatie op te bouwen, om de behoeften van de klant te begrijpen en om een behandeling met zorg en precisie uit te voeren. Een vleugje humor kan ten slotte wonderen verrichten. Het brengt lichtheid in de interactie en kan helpen om eventuele spanningen of zorgen bij de klant weg te nemen. Het creëert een ontspannen sfeer en maakt de ervaring voor zowel de klant als de kapster aangenamer.

Nicole de Gans is werkzaam in de gebieden Ridderkerk, Barendrecht, Rotterdam Ijsselmonde, Rotterdam Pendrecht, Rotterdam Lombardijen. Wilt u ook een afspraak maken met Nicole de Gans, ambulant kapster. Neem dan contact met haar op via telefoonnummer 06 5117 3038 of e-mailadres noahnicole1974@gmail.com

 

Gerelateerde nieuws

Bekijk alle
Zomerdagen brengen vaak een gevoel van vrijheid van plezier met zich mee, maar voor veel ouderen kunnen ze ook een tijd van eenzaamheid en isolatie betekenen. Terwijl anderen genieten van barbecues en vakanties, kunnen sommige ouderen zich buitengesloten voelen. Laten we samen kijken naar hoe we deze zomereenzaamheid kunnen aanpakken.
Zomerdagen brengen vaak een gevoel van vrijheid van plezier met zich mee, maar voor veel ouderen kunnen ze ook een tijd van eenzaamheid en isolatie betekenen. Terwijl anderen genieten van barbecues en vakanties, kunnen sommige ouderen zich buitengesloten voelen.
Sinds de opkomst van ambulante dienstverlening hebben audiciens een nieuwe weg ingeslagen, waarbij zij hun expertise en zorg direct aan huis leveren. In deze snel veranderende wereld van zorg op maat komt de rol van de ambulante audicien steeds prominenter naar voren.
In onze visie streven we naar verbetering van de ouderenzorg in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. Samenwerking tussen verschillende organisaties is hierbij cruciaal. Ons doel is om actuele en toekomstige uitdagingen rondom ouderenzorg aan te pakken.
In onze visie streven we naar verbetering van de ouderenzorg in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. Samenwerking tussen verschillende organisaties is hierbij cruciaal. Ons doel is om actuele en toekomstige uitdagingen rondom ouderenzorg aan te pakken.