Safer Internet Day 2023

Deel dit bericht:

Vandaag, op 7 februari 2023, is het Safer Internet Day. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor veilig internet. Het is een belangrijk initiatief, omdat het internet onderdeel is van ons dagelijkse leven.

Er kan veel ellende voorkomen worden als mensen cyberdreigingen herkennen en ermee leren omgaan. Met name kinderen, jongeren en senioren zijn een kwetsbare doelgroep.

De grootste fout
De grootste fout is om simpel te raden wachtwoorden te gebruiken. Denk hierbij aan ‘Wachtwoord123’ of ‘Naam123’.

Hoe moet het dan wel?
Maar hoe kunt u zich online goed beschermen? Een goed wachtwoord bedenken is niet moeilijk. Websites komen vaak al met een suggestie voor een wachtwoord. Hoe langer, hoe beter. Daarnaast is het ook belangrijk om verschillende tekens te gebruiken. Het gaat niet alleen om hoofdletters of nummers, maar ook andere tekens zoals een streepje of vraagteken.

Een ideaal wachtwoord bestaat uit:

  • Zo lang mogelijk;
  • Verschillende soorten tekens;
  • Elk account een ander wachtwoord;
  • Kies geen voor de hand liggende opties;
  • Kies voor verschillende tekens in plaats van woorden.

Het is logisch dat u niet alle wachtwoorden kan onthouden. Hiervoor kunt u een passwordmanager gebruiken.

Een laatste, maar niet geheel onbelangrijke tip is om gebruik te maken van een tweestapsverificatie. Veel websites bieden dit aan. Dat betekent dat als u voor het eerst inlogt op een apparaat, u het moet valideren met een code die de desbetreffende dienst naar uw telefoon stuurt. Zo kunt u alleen inloggen op apparaten waaraan u toegang heeft gegeven.

Bron: one more thing, Emerce

Bekijk hier onze andere blogs