menu
close
Home keyboard_double_arrow_right Nieuws keyboard_double_arrow_right Senioren en internetveiligheid: extra aandacht in april

Senioren en internetveiligheid: extra aandacht in april

April staat in het teken van senioren en internetveiligheid

De digitale wereld biedt talloze mogelijkheden: contact met familie en vrienden, online winkelen, bankzaken regelen en informatie opzoeken zijn nog nooit zo gemakkelijk geweest. Toch brengt diezelfde online wereld ook risico’s met zich mee, zeker voor mensen die niet zijn opgegroeid met internet. Daarom staat in de maand april de veiligheid van senioren online centraal.

Cybercriminaliteit raakt iedereen.Maar ouderen zijn vaker doelwit

Uit cijfers blijkt dat ouderen in het algemeen niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan andere leeftijdsgroepen. Toch zien we een zorgelijke stijging in het aantal gevallen van hulpvraagfraude, met name via berichtenapps zoals WhatsApp. Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich bijvoorbeeld voor als een kind of kleinkind in nood, in de hoop dat iemand snel geld overmaakt. Juist ouderen zijn hierin regelmatig het doelwit, omdat zij minder bekend zijn met deze vormen van digitale oplichting.

Phishing – het ontvangen van nepberichten die eruitzien alsof ze van een betrouwbare organisatie komen – is een ander voorbeeld van cybercrime dat mensen van alle leeftijden treft. Eén klik op een verkeerde link kan grote gevolgen hebben, van het stelen van persoonsgegevens tot het leegmaken van een bankrekening.

Campagne ‘Senioren en Veiligheid’ biedt steun en informatie

Om senioren weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit, is de campagne Senioren en Veiligheid in het leven geroepen. Deze landelijke campagne richt zich op bewustwording en praktische ondersteuning. Hoe herkent u nepberichten? Wat kunt u doen als u twijfelt? En hoe praat u erover met anderen?

Gedurende april is er extra aandacht voor internetveiligheid onder ouderen, met tips, video’s en verhalen uit de praktijk. Het doel is om mensen handvatten te geven, zodat zij met meer vertrouwen online kunnen zijn.

Samen staan we sterker

Cybercriminelen worden steeds slimmer, maar samen kunnen we ons er beter tegen wapenen. Heeft u een ouder familielid, buur of kennis die niet zo digitaal vaardig is? Ga samen eens rustig zitten en neem de tijd om uitleg te geven. Alleen al door het gesprek aan te gaan, kunnen veel problemen worden voorkomen.

Meer weten?

Op de website veiliginternetten.nl/senioren-en-online-veiligheid vindt u handige tips, uitleg en materialen om uzelf of een ander te beschermen tegen online oplichting. Want online veilig zijn, is belangrijk voor iedereen – en zeker ook voor onze senioren.

Gerelateerde nieuws

Bekijk alle
Diensten - Allemaal Aafje - sporten en bewegen
Bezoek het gratis FitFestival Rotterdam 2025 op 15 juli in het Excelsiorstadion. Ontdek alles over gezondheid, voeding, bewegen en eHealth – mét workshops en live muziek!
Hans van der Zande (72) geeft als vrijwilliger bij Welkom Online en het Nationaal Ouderenfonds workshops over digitalisering voor ouderen. Met veel passie helpt hij leeftijdsgenoten om digitaal sterker te worden. Al bij zijn vijftigste workshop blijft het hem ontroeren als iemand op hoge leeftijd, soms zelfs 94 jaar, nog gemotiveerd is om te leren. Volgens Hans bent u nooit te oud om iets nieuws te proberen. Hij moedigt anderen aan om óf zelf deel te nemen aan een workshop, óf vrijwilliger te worden. Zo helpt u elkaar vooruit in een steeds digitalere wereld.
Sportende oudere man met specialistische begeleiding - advies ouderenzorg
Allemaal Aafje breidt haar netwerk van dienstverleners en initiatieven uit om het leven van ouderen aangenamer, makkelijker en prettiger te maken. Daarom zijn wij op zoek naar nieuwe samenwerkingen met mensen en organisaties die iets willen betekenen voor ouderen – van hulp in en om het huis tot welzijnsactiviteiten of innovatieve zorgdiensten. Samen bouwen we aan een sterk netwerk waarin iedereen zich gezien en geholpen voelt. Doet u of iemand die u kent mee?