menu
close

Uw rijbewijskeuring van a tot z

Een rijbewijskeuring is een medische keuring die nodig kan zijn om te bepalen of iemand fysiek en mentaal in staat is om veilig een voertuig te besturen. De inhoud van de keuring kan variëren afhankelijk van het land en de specifieke regelgeving. Over het algemeen omvat een rijbewijskeuring echter de volgende aspecten:

  1. Medische geschiedenis en interview: De keuringsarts zal vragen stellen over je medische geschiedenis, inclusief eventuele eerdere gezondheidsproblemen, medicijngebruik en lopende behandelingen.
  2. Oogtest: Je zicht wordt getest om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de wettelijke normen voor het besturen van een voertuig. Dit kan onder meer het controleren van gezichtsscherpte, kleurenblindheid en gezichtsvelden omvatten.
  3. Lichamelijk onderzoek: Een algemeen lichamelijk onderzoek kan worden uitgevoerd om te beoordelen of je fysieke gezondheid in overeenstemming is met de vereisten voor het besturen van een voertuig.
  4. Bloeddrukmeting: De bloeddruk wordt gemeten om te bepalen of deze binnen de aanvaardbare grenzen ligt.
  5. Urineonderzoek: Soms kan een urinetest worden uitgevoerd om bepaalde medische aandoeningen op te sporen.
  6. Psychologische evaluatie: In sommige gevallen kan een psychologische evaluatie worden uitgevoerd om de mentale geschiktheid voor het besturen van een voertuig te beoordelen.

De specifieke procedures kunnen verschillen, afhankelijk van de regels en voorschriften van het land waarin de keuring plaatsvindt. Het doel van de rijbewijskeuring is om ervoor te zorgen dat bestuurders in staat zijn om veilig aan het verkeer deel te nemen en om de veiligheid op de weg te waarborgen.

Wanneer moet u beginnen met de procedure voor uw rijbewijs?

Het advies is om 4-5 maanden van tevoren te starten met de procedure voor het verlengen van uw rijbewijs. Hierdoor heeft u voldoende speling om alle stappen te doorlopen. Meer uitleg over de procedure leest u hier.

Gezondheidsverklaring aanvragen

Wist u dat u een gezondheidsverklaring nodig heeft om uw rijbewijs te verlengen?
De gezondheidsverklaring is digitaal en op papier te koop. U kunt de gezondheidsverklaring op de volgende plekken aanschaffen:
– Digitaal: enkel mogelijk via mijn.cbr.nl
– Papieren versie: Bij Regelzorg (en sommige gemeenten)
Via Regelzorg kunt u de verklaring hier aanvragen.

Na het invullen en versturen van de gezondheidsverklaring, ontvangt u van het CBR de
papieren met daarop ZD-codes om een afspraak te maken bij een keuringsarts.

75 jaar of ouder en uw rijbewijs verlengen, hoe zit dat?

Wanneer de geldigheid van uw rijbewijs verloopt op of na uw 75ste levensjaar, kunt u uw rijbewijs pas verlengen na een medische keuring. Het is aan te raden om minimaal 4 tot 5 maanden voor het aflopen van de geldigheid van uw rijbewijs met de keuringsprocedure te starten.

Tips voor de voorbereiding op de rijbewijs keuring

Als u autorijdt, is het erg belangrijk dat u goed kunt zien. U moet goed zicht hebben op waar u rijdt en kunnen reageren op andere weggebruikers en mogelijk gevaar. Ook heeft u goed zicht nodig om de verkeersborden juist te lezen. Tijdens de keuring wordt er een oogtest bij u gedaan. Om goed voorbereid voor de dag te komen, is het een idee om vooraf een oogmeting te laten doen bij de opticien. De opticien kan kijken of uw zicht nog voldoende is of dat u wellicht een bril of andere glazen nodig heeft. Een goede voorbereiding is het halve werk! Regelzorg heeft zich aangesloten bij een landelijk netwerk. Voor meer informatie klik op onderstaande link:
https://regelzorg.nl/oogarts
Let op, dit is niet verplicht. U hoeft de meting ook niet mee te nemen naar de arts.

Ik heb toch al betaald, hoe zit dit precies?

Het is vaak onduidelijk welke kosten er bij het proces rondom het rijbewijs komen kijken.
Stapsgewijs zijn er over het algemeen 3 keer kosten:
– De kosten van de gezondheidsverklaring (+/- €50,-)
– Kosten bij de keuringsarts (via RegelZorg zijn de kosten tussen de €50 – €55,-
– Kosten van het nieuwe rijbewijs op het gemeentehuis (per gemeente verschillend)
– Indien het CBR wil dat er een specialist bezocht wordt, dan wordt dit vaak ook in
rekening gebracht. (o.a. eigen risico)
Soms is het mogelijk om bepaalde kosten te kunnen declareren bij de zorgverzekering.
Dit is afhankelijk hoe u verzekerd bent. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met
de verzekeringsmaatschappij.